Zdrowa żywność cieszy się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Mają o wiele lepszy smak i wartości odżywcze. Szczególnie wyroby mięsne. Dlaczego warto je wybierać?
Naturalne wędliny – czym się charakteryzują?
Żywność produkowana naturalnie ma wiele zalet i pozytywny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim nie zawiera konserwantów i substancji ulepszających smak. Wszelkiego rodzaju chemiczne dodatki sprawiają, że mięso wygląda ładniej i ma lepszy zapach, ale są szkodliwe dla organizmu. Spożywanie ich w dużych ilościach prowadzi do osłabienia odporności oraz może być przyczyną wielu chorób.
Naturalne wyroby wędliniarskie w Słupsku produkowane są z wysokiej jakości mięsa, pochodzącego ze sprawdzonych hodowli. Posiada on wszelkie wymagane certyfikaty potwierdzające jakość. Do produkcji wykorzystuje się tradycyjne metody, takie, z jakich korzystano, zanim wędliny zaczęły być produkowane masowo. Bardzo często zakłady produkujące wędliny są firmami rodzinnymi, w których receptura tworzenia smacznych i zdrowych wyrobów przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Jak produkowane są tradycyjne wędliny?
Metod obróbki mięsa jest kilka. Wielu producentów oferujących tradycyjne wędliny w Słupsku i innych miastach, korzysta ze specjalnych wędzarni na drewno. Wędzić mięso można różnymi sposobami – dymem zimnym, ciepłym lub gorącym. Ma to wpływ na smak wędliny. Zależy on również od tego, jaki rodzaj drewna wybierze się do wędzenia. Najczęściej wykorzystywane gatunki to buk, olcha lub drzewa owocowe. Zapach drewna może wpływać na aromat mięsa. Czas wędzenia zależy od rodzaju oraz wielkości kawałków.
Tradycyjne wędliny można kupić bezpośrednio w wędzarni. Bardzo często są one również sprowadzane przez małe sklepy osiedlowe lub można spotkać stoisko producenta umieszczone w centrum handlowym. W niektórych miastach organizowane są specjalne ryneczki, gdzie dostawcy z okolicznych miast sprzedają swoje naturalne produkty i wyroby.