Kiedy za oknem jesienna aura, spróbuj aromatycznych przysmaków z USA. Słodkie ziemniaki oraz dziko żyjący łosoś z Alaski w witaminowej oprawie pomogą poprawić nastrój i podniosą odporność organizmu. To naturalny sposób na dobre samopoczucie i nową energię.
Pomarańczowa bomba
Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, chronią przed chorobami serca, wylewem, nowotworami, a przy tym zawierają pokłady potasu, witaminy C i A oraz mają niski indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki z USA, bo o nich mowa to nie tylko powiew egzotyki w polskich sklepach, ale przede wszystkim odżywcza przekąska na co dzień. Te z Karoliny Północnej wyróżniają się cienką skórką, dlatego, by uniknąć jej uszkodzenia, bataty są zbierane ręcznie. W kuchni sprawdzają się w niemal każdej sytuacji – na słodko i na słono, surowe, pieczone i gotowane, a nawet jako podstawa deserów i energetycznych koktajli.
Sok z batatów, marchewek, pomarańczy i imbiru postawi Cię na nogi
Składniki na 4 porcje soku po 200 ml:
600 g batatów, 600 g marchwi, 40 g imbiru, 2 pomarańcze, 2 limetki, 1 łyżeczka oleju orzechowego
Przygotowanie:
Bataty, marchew i imbir obrać ze skórki. Wszystko razem przepuścić przez sokowirówkę. Wycisnąć sok z owoców cytrusowych i zmiksować z sokiem oraz z olejem.
Wartość odżywcza jednej porcji soku: 210 kcal
Jedz ryby!
W walce o poprawę nastroju sprzymierzeńcem są także kwasy OMEGA-3. Znajdziesz je m.in. w łososiu. Ten poławiany u wybrzeży Alaski ma niepowtarzalny smak. To zasługa faktu, że żyje dziko w naturalnych warunkach w jednych z najczystszych wód na świecie. Można go rozpoznać po teksturze mięsa, które zawiera mniej tłuszczu i jest zwarte. Dlatego idealnie sprawdzi się na tatar. Drobno posiekany, doprawiony sokiem z limonki, solą i pieprzem, oraz podany ze skórką z limonki i cebulką będzie smakował wyśmienicie, a do tego poprawi nastrój i odporność.
Dobre bo z USA
Najlepsze amerykańskie smaki, w tym słodkie ziemniaki i dziko żyjącego łososia z Alaski, można poznać i posmakować w ramach projektu „Ameryka od Kuchni” realizowanego przez Ambasadę USA. Jego celem jest popularyzowanie wiedzy nt. bogactwa tamtejszych produktów spożywczych. Stoisko „Ameryki od Kuchni” jest stałym gościem prestiżowych spotkań mistrzów kuchni, m.in. dorocznego Kongresu Szefów Kuchni.