Wiele upraw, które znajdziemy w Polsce, jak w innych krajów służy przede wszystkim do wykarmienia trzody chlewnej i innych zwierząt hodowanych przez gospodarstwa rolne w celu uzyskania mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Aby jednak uprawy można było użyć jako paszę trzeba je odpowiednio przygotować. Do tego służy na przykład ekstruder do soi. Co to za urządzenie, jak działa i dlaczego się je stosuje?
Czym jest ekstruder soi i czemu się go stosuje?
Maszyna jaką jest ekstruder do soi to specjalne urządzenie, które pozwala na obróbkę mechaniczną surowych nasion soi, a także innych roślin oleistych takich jak rzepak, czy też zbóż. Dzięki nim możliwe jest maksymalne wykorzystanie plonów przez rolnika, który przetworzone plony może sprzedać w wyższej cenie na skupie, czy też skutecznie wykorzystać do własnych celów.
Główny powód stosowania ekstrudera, to przygotowanie zboża i soi na paszę. Maszyna ta wykorzystuje proces, jakim jest ekstruzja zbóż, która polega na obróbce mechanicznej surowca, dzięki której ten nadaje się do przygotowania paszy dla trzody chlewnej, czy też do dalszej obróbki.
Jak działa ekstruder do soi?
Działanie ekstrudera do soi zależy też od tego, co do niego trafi, gdyż jak wiadomo ta maszyna służy nie tylko do soi, ale też do zbóż. Ekstruzja to proces, który polega na przeciśnięciu nasion danej rośliny przez specjalną prasę. Gdy zboże trafi to kosza zasypowego jest tam przesuwane, zagęszczane, sprężane oraz ścinane. W ten sposób jest ono przygotowywane do kolejnego etapu ekstruzji.
Drugi etap ekstruzji to upłynnienie, uplastycznienie oraz obgotowanie surowca, który trafił do ekstrudera. Na samym końcu produkt przeciska się przez otwory matrycy pod dużym ciśnieniem. W ten sposób powstaje ujednolicona masa, czyli ekstrudat zbożowy. Dzięki użyciu wysokiej temperatury jest on bezpieczny dla zwierząt i świetnie sprawdza się jako pasza dla nich. Z tego powodu ekstruder do soi i zbóż jest coraz częściej spotykany w gospodarstwach rolnych, które zajmują się także hodowlą zwierząt.