Dobra jagnięcina to zawsze konieczny punkt każdego przepisu kulinarnego. To właśnie dzięki niej można zadbać o to, że posiłki będą smaczne oraz zdrowe. Jak rozpoznać takie mięso? Fachowcy zwracają uwagę.
Jagnięcina – delikatna wilgotność
Jagnięcina jest mięsem, która pochodzi od owiec oraz baranów. Pierwszym punktem, na który warto zwrócić uwagę podczas wyboru tego typu mięsa, będzie jego wilgotność. Powinna być ona zachowana w taki sposób, aby delikatnie wyróżniać się na wierzchu mięsa.
Masarnia w Kruszynie oferuje takie mięso dla klientów. Delikatna wilgotność świadczy przede wszystkim o świeżości. Zbyt przesuszone kawałki mogą być objawem starości mięsa. Zbyt wilgotny, natomiast mogą świadczyć o rozmrożeniu. Warto wziąć to pod uwagę.
Jagnięcina i jej kolor
Producent wędlin w pomorskim, oferując wysokiej jakości jagnięcinę powinien zwracać uwagę na jej kolor. Decydując się na nią, należy liczyć się z barwą jasno różową. Oznacza to, że mięso jest zdrowe.
Zdecydowanie taka jagnięcina będzie wyróżniała się na tle między innymi wieprzowego lub wołowego mięsa. Jej kolor jest zdecydowanie żywszy. Starsze mięso będzie posiadało ciemny różowy odcień, którego należy unikać.
Jagnięcina i dodatkowe elementy
Naturalne wyroby wędliniarskie w Słupsku z jagnięciny powinny także być w towarzystwie tłuszczyku. Jest to niezbędny element każdego mięsa. To właśnie dzięki niemu można uzyskać jak najlepszy aromat oraz smak. Jest to spowodowane głównie przewodnictwem smaku.
Tłuszczyk na jagnięcinę nie powinien wyróżniać się białym odcieniem. Żółte pasma mogą być oznaką nieświeżości. Wówczas należy unikać takiego produktu ze względu na ryzyko wystąpienia niesmacznych części, których nie uda się zamaskować nawet przez zioła.
Wybierając jagnięcinę, należy kierować się jej wilgotnością, kolorem oraz tłuszczem. W ten sposób ma się gwarancję, że partia jest świeża. Zawsze należy wybierać sprawdzone placówki, które oferują tego typu wyroby.