Deski do serwowania serów to podstawowy element zastawy kuchennej i stołowej. Są one używane zarówno w restauracjach, jak i w domu, a dostępne są w różnych kształtach, rozmiarach i z różnych materiałów. Jak wybrać najlepszą deskę do serwowania serów?
Czym są deski do serwowania serów?
Deski do serwowania serów są dostępne w różnych stylach, z różnych materiałów i w różnych rozmiarach. Mogą być wykonane z drewna, stali nierdzewnej lub marmuru. Niektóre z nich mają płaską powierzchnię, podczas gdy inne są wydrążone z zagłębieniami, a także okrągłe lub prostokątne.
Możliwości jest bardzo wiele. Część z dostępnych na rynku produktów przyjmuje uniwersalny charakter. Taka jest między innymi japońska deska do serwowania sushi, która doskonale sprawdza się zarówno do podawania tego azjatyckiego przysmaku, jak i innych produktów.
Deska do serwowania serów – na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?
Oto trzy elementy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie deski do podawania serów:
-
Rozmiar. Jeśli oferujesz niewielki wybór, wybierz mniejszą deskę. W przypadku większego wyboru wybierz dużą deskę. Oczywiście, jeśli przygotowujesz tylko jeden rodzaj sera, wystarczy deska dowolnej wielkości. Najlepiej jednak, aby deski odpowiadały Twoim potrzebom.
-
Materiał. Najlepszym materiałem na deski jest zazwyczaj drewno, ponieważ łatwo się je czyści i dobrze wygląda. Inne rodzaje materiałów, takie jak szkło lub plastik, są trudniejsze do czyszczenia i mogą nie pasować do niektórych serów lub innych produktów spożywczych.
-
Wzornictwo. Jeśli szukasz czegoś, co jest bardziej dekoracyjne niż funkcjonalne, wybierz wzory, które będą pasować do wystroju lub motywu przewodniego imprezy. Można również znaleźć deski, które mają różne wzory na każdej stronie, dzięki czemu w razie potrzeby mogą być używane jako deski do krojenia, a następnie odwracane podczas serwowania gościom na przyjęciach lub spotkaniach.
Istotna jest również cena, ale warto pamiętać, że najpierw zwracamy uwagę na jakość wyrobu, a dopiero później na cenę.